Pro pacienty s onemocněním ledvin je správná a vyvážená strava velmi důležitá a dokáže zásadně ovlivnit průběh nemoci. K dialýze ovšem nepatří pojem dieta tak, jak ho známe z různých časopisů, televizních pořadů a knih o hubnutí. Nemusíte se děsit úporného hladovění, téměř úplného vyřazení tuků ze stravy a ve většině případů ani obcházet cukrárnu obloukem (nejste-li samozřejmě diabetik). U ledvinných diet jde o to upravit příjem živin tak, aby nebylo tělo zatěžováno přemírou odpadních látek, které nedokáže vyloučit, a aby nebyla rozvrácena křehká vnitřní rovnováha organismu. Důvodem k takovým opatřením je snížená funkce ledvin a s ní související zpomalení vylučování dusíkatých látek z těla (vznikají při metabolismu bílkovin). Déle se v těle hromadí také voda, dochází k otokům a zhoršuje se hospodaření s minerály. (ZDROJ: LEDVINY.CZ)
Společnost Sanofi vydala ve spolupráci s Mgr. Miroslavou Matějkovou DiS. – nutriční terapeutkou VFN Praha přehlednou knihu s jasným názvem – Recepty pro dialyzované pacienty.
Kniha obsahuje 20 podrobně rozepsaných receptů na opravdu chutná a moderní jídla – například domácí kuřecí burger s bylinkovým dresinkem, hovězí steak na medu a bylinkové brambory se sýrem, ale recepty zde naleznou i milovníci klasické české kuchyně – vepřová pečeně nebo rizoto s masem. Nechybí tip na sladký domácí perník nebo na lehčí večeři formou tuňákové pomazánky nebo kuskusu. Každá stránka obsahuje přehled ingrediencí, postup, nutriční hodnoty a velmi zajímavé a užitečné tipy v oblasti stravy dialyzovaných pacientů. Navíc je kniha ilustrovaná krásnými fotografiemi výsledných receptů.
REKREAČNÍ DIALÝZA VÁM PŘINÁŠÍ MOŽNOST STAŽENÍ KNIHY RECEPTŮ PRO DIALYZOVANÉ PACIENTY ZDARMA V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ – ZDE:RECEPTY pro dialyzované pacienty