Šmakounový „steak“ se zeleninkou (1 porce)
Suroviny:
- 1 díl přírodního šmakounu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 mladá cuketka
- 3 zelené chřesty
- 5 cherry rajčátek
- 1/2 dcl dobrého bílého suchého vína
- máslo na čajovou lžičku
- sůl
- čerstvě drcený pepř
- 1 větvička tymiánu
Postup:
Chřest nakrájíme na 3centimetrové kousky, povaříme cca 1 minutu ve vroucí osolené vodě, vyjmeme drátěnou naběračkou a následně rychle zchladíme velmi studenou vodou, tzv. blanšírujeme.
Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, opečeme podélně rozkrojený a opepřený šmakoun a větvičku tymiánu, postupně přidáme na plátky nakrájenou cuketku a chřest, opečeme do zlatohněda, přidáme rajčátka a bílé víno.
Necháme malou chvíli povařit, aby víno ztratilo kyselost, odstavíme z plotny a přidáme oříšek studeného másla, necháme zlehka rozpustit, zamícháme a podáváme s celozrnnou bagetkou.