RECEPT:Šmakounový „steak“ se zeleninkou

622

Šmakounový „steak“ se zeleninkou (1 porce)

Suroviny: 

  • 1 díl přírodního šmakounu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 mladá cuketka
  • 3 zelené chřesty
  • 5 cherry rajčátek
  • 1/2 dcl dobrého bílého suchého vína
  • máslo na čajovou lžičku
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř
  • 1 větvička tymiánu

Postup:

Chřest nakrájíme na 3centimetrové kousky, povaříme cca 1 minutu ve vroucí osolené vodě, vyjmeme drátěnou naběračkou a následně rychle zchladíme velmi studenou vodou, tzv. blanšírujeme.

Na rozpálenou pánev nalijeme olivový olej, opečeme podélně rozkrojený a opepřený šmakoun a větvičku tymiánu, postupně přidáme na plátky nakrájenou cuketku a chřest, opečeme do zlatohněda, přidáme rajčátka a bílé víno.

Necháme malou chvíli povařit, aby víno ztratilo kyselost, odstavíme z plotny a přidáme oříšek studeného másla, necháme zlehka rozpustit, zamícháme a podáváme s celozrnnou bagetkou.