Rekreační dialýza na ostrově Mykonos v Řecku

Prázdninová dialýza, rekreační dialýza

SEA Dialysis Mykonos je prvním dialyzačním střediskem na ostrově Mykonos a bylo vytvořeno s cílem umožnit dialyzovaným pacientům z celého světa navštívit a užít si dovolenou na tomto krásném řeckém ostrově a zároveň si zajistit kvalitní dialyzační léčbu.

Bezpečnost a péče o pacienty je pro centrum SEA Dialysis nejvyšší prioritou a závazkem. Centrum funguje od pondělí do soboty po celý rok.

SEA Dialysis využívá nejnovější technologii od společnosti Baxter – multiterapeutický systém Artis Physio Plus – který nabízí jedinečnou kombinaci účinných HD a účinných HDF terapií a umožňuje úplnou kontrolu nad poskytováním personalizovaných hemodialyzačních ošetření. Široká řada vysoce kvalitních filtrů, membrán a dialyzátorů pochází výhradně od společnosti Baxter.

Kvalita vody na SEA Dialysis je zaručena technologií Watera’s Reverse Osmosis (RO), která využívá přirozeného procesu založeného na fyzikální vlastnosti určitých polopropustných membrán k oddělení vody od látek v ní rozpuštěných. Působením vhodného tlaku se voda protlačená membránou rozdělí na čistou vodu (permeát) a koncentrovanou solanku (odpad). Navíc tato technologie také poskytuje vynikající obranu proti mikropolutantům, pesticidům, pyrogenům, virům a bakteriím.

Tým odborných nefrologů a zkušených dialyzačních sester dohlíží na pacienty po celou dobu léčby. K dispozici je také 24hodinová pohotovostní služba pro pacienty dialyzační jednotky a nefrologické pohotovosti.Dialýza SEA se řídí systémem managementu kvality podle norem EN ISO 9001:2015.

SEA Dialysis se nachází vedle Sea Medical Health Clinic, plně vybavené kliniky primární péče s více než 18 lékařskými specializacemi, pohotovostním oddělením a nejmodernějším laboratorním oddělením včetně biochemie, mikrobiologie, hematologie, sérologie a dalších.

SEA Dialysis Mykonos:

  • Centrální poloha – 10 minut jízdy od města Mykonos, přístavu a letiště
  • Prostorné dialyzační stanice s úžasným výhledem na Egejské moře
  • Vícejazyčný personál (řečtina, angličtina, italština)
  • Zdarma Wi-Fi a satelitní TV pro každou dialyzační stanici
  • Svačiny a občerstvení pro hosty a doprovod zdarma
  • Luxusně zařízené vnitřní i venkovní čekárny pro doprovod
  • Klimatizace a osvětlení ovládané samostatně pro každou dialyzační stanici
  • Bezbariérový přístup
  • Parkování zdarma
  • Léčba je k dispozici pro pacienty s hepatitidou B a C a HIV pozitivní pacienty
  • Přijímáme Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC)

Veškeré informace naleznete také na ofciálních webových stránkách SEA Dialysis Mykonos: ZDE

Kontaktní údaje:

Aggelika, 84 600 Mykonos, Greece

T: +30 22890 27350

F: +30 22890 28580

E : info@seadialysis.com

Nefrologické centrum spouští webové stránky

Nejen k příležitosti dnešního Světového dne ledvin spouští Nefrologické centrum webové stránky -> www.nefrocentrum.cz

Mottem letošního Světového dne ledvin je “péče dostupná pro všechny”…. a právě kvalitní a dostupná péče je cílem i našich nefrologických ambulancí na Praze 5 – Zbraslavi a v Berouně.

Máte zájem o preventivní vyšetření vašich ledvin nebo o přijetí do kontinuální péče specialistů z Nefrologického centra v Praze 5 – Zbraslavi nebo v Berouně? Podívejte se na více informací na uvedené webové stránky a kontaktujte jednotlivé ambulance.

Nefrologická ambulance na Zbraslavi se připojí ke Světovému dni ledvin

Objednejte se na preventivní vyšetření ledvin, ambulance Zbraslav nabízí 14. března možnost telefonické konzultace s nefrologem na telefonním čísle 602 661 090.

Dialyzační středisko v Berouně pomáhá ukrajinským dialyzovaným pacientům

Berounské dialyzační středisko Dialýza a.s. ve spolupráci s neziskovou organizací Důstojný odchod a Centrem domácí péče poskytuje od začátku války na Ukrajině pomoc dialyzovaným pacientům z řad uprchlíků, kteří přišli do Berouna. Nadace Tipsport rozhodla, že podporu ve formě zajištění ubytovacích kapacit prodlouží i na celý rok 2023.

Sofia Chernova z Charkova je jednou z pacientek, která na domácí dialýzu v Berouně dochází
Sofia Chernova z Charkova je jednou z pacientek, která domácí dialýzu v
Berouně absolvuje | Foto: Deník/Radek R. Kaša

V rámci projektu funguje také centrum domácí dialýzy, jehož vznik inicioval nápor uprchlíků v počátku konfliktu. První pacienty přivítalo v březnu. Pomoc tehdy nabídla Nadace Tipsport, když poskytla prostory firemních bytů v berounské ulici Slavašovská.

„Kapacita na středisku byla brzy vyčerpána, takže se další prostory zřídily tady, kde jsme k dispozici dostali celý dům. Pro klienty to je i snazší, že nemusí docházet do Medicentra a můžou být pohromadě se svými krajany,“ říká hlavní koordinátorka projektu Zita Hájková s tím, že v současnosti zde pobývají tři pacientky z Ukrajiny, jež potřebují pravidelně na umělou ledvinu docházet. Celkově už pomoc dostalo 31 lidí.

Na hladký provoz umělé ledviny v domě dohlíží sestra domácí péče Naďa Bláhová. „Protože mám na starosti ještě naše české občany, kteří jsou na domácí dialýze, tak sem obvykle docházím v dopoledních hodinách. S klienty jsme domluvení na režimu, který jim stanovuje lékař, kdy pouze sejdou sem do přízemí z patra bytu a vše je pro ně nachystané. Jednotlivé procedury jsou kratší a četnější, ale je to celé snažíš, protože jim odpadá například transport,“ říká sestra.

Jednou z pacientek je také vystudovaná lékařka Sofia Chernova z Charkova. „Ledviny mi selhaly před třemi lety a otázka stěhování z Charkova se zhmotnila v momentě, když mi bylo řečeno, že u nás bude dialýza omezena na dvě procedury týdně. Pro můj zdravotní stav jsou nicméně potřeba tři,“ vypráví Sofia.

Na cestu do Česka nevzpomíná ráda: „Odejít nás též donutila zhoršující se bezpečnostní situace. V přeplněných dopravních prostředcích to bylo velmi náročné a dlouhé. Velkým rizikem pro mne bylo, že potřebuji dialýzu pravidelně absolvovat, jinak dochází k rychlému zhoršení mého zdravotního stavu,“ dodala Sofia. Její manžel mezitím nastoupil do ukrajinské armády.

V prostorách nyní používají i zmenšenou verzi mobilní domácí umělé ledviny. V tuto chvíli se navíc uvažuje, že po skončení konfliktu si ji budou pacientky moc vzít s sebou zpět na Ukrajinu. Partnery projektu jsou též Městský úřad Beroun, Medicentrum a Charita Beroun.

ZDROJ ČLÁNKU: https://berounsky.denik.cz/zpravy_region/dialyzacni-stredisko-v-beroune-podpori-pacienty-z-ukrajiny-i-pristi-rok-20221222.html

Světový den ledvin 2023

Již tradičně na druhý čtvrtek v březnu připadá Světový den ledvin, jehož letošním hlavním tématem jsou „zdravé ledviny pro všechny“

Nejen o Světovém dni ledvin jsme si povídali s primářkou berounské Dialýzy MUDr. Hanou Novotnou.

STAREJTE SE O SVÉ LEDVINY, ONY SE POSTARAJÍ O VÁS…

Na čtvrtek 9. března 2023 připadá Světový den ledvin, jehož letošním tématem je Zdraví ledvin pro všechny (Kidney Healt For All). Společnost Dialýza a.s., která v Berouně provozuje hemodialyzační středisko a nefrologickou ambulanci, se k podpoře a propagaci tohoto dne každoročně připojuje.

Nejen o této kampani, ale třeba také o nejnovějších trendech v léčbě nemocných ledvin jsme si povídali s primářkou berounského dialyzačního střediska, s paní doktorkou MUDr. Hanou Novotnou.

9.3.2023 JE SVĚTOVÝM DNEM LEDVIN, NA CO PŘESNĚ TENTO DEN VEŘEJNOST UPOZORŇUJE?

Světový den ledvin zaměřuje na celosvětovou osvětu a prevenci onemocnění ledvin. Jde o kampaň, která upozorňuje na to, že 10 až 15 % světové populace trpí určitou formou onemocnění ledvin. Česká republika není výjimkou a počet lidí s onemocněním ledvin roste.

JAK POZNÁME, ŽE NAŠE LEDVINY NEJSOU V POŘÁDKU?

Ledviny jsou v tomto problematické…nemocné ledviny většinou nebolí a proto o jejich onemocnění řada pacientů ani neví a varovným příznakům nevěnují pozornost.

Nejčastějšími příznaky onemocnění ledvin mohou být například vysoký krevní tlak, otoky dolních končetin, velká únava, výraznější hubnutí či změna barvy a charakteru moči.

Onemocnění ledvin postihuje zejména pacienty, kteří mají i další přidružené choroby, jako je hypertenze, cukrovka, kardiovaskulární choroby nebo také některá geneticky podmíněná onemocnění (např. polycystická choroba ledvin).

EXISTUJE NĚJAKÁ PREVENCE ONEMOCNĚNÍ LEDVIN?

Kvalitní pitný režim, který spočívá nejen v tom „kolik toho vypijeme“, ale hlavně v tom, „co pijeme“. Třeba oblíbené minerální vody nejsou vhodné ke každodennímu pitnému režimu a ledviny zatěžují.

Samozřejmě je nezbytný zdravý životní styl. Kouření, přemíra alkoholu, nedostatek pohybu či obezita jsou některé z faktorů, které prokazatelně přispívají onemocnění ledvin.

JAK PROBÍHÁ VYŠETŘENÍ, ZDA JSOU NAŠE LEDVINY V POŘÁDKU?

Při jakémkoliv podezření je potřeba obrátit se na praktického lékaře. Ten provede základní vyšetření krve, moči, změření tlaku a běžné klinické vyšetření pacienta. Tento základní preventivní postup je tedy velmi jednoduchý a bezbolestný, není třeba se ho obávat. A prevence je opravdu základ.

Průměrný věk pacientů s onemocněním ledvin v ČR je kolem 60 let, proto opravdu doporučuji absolvovat pravidelné preventivní prohlídky všem nad 50 let věku. Pro rizikové skupiny je od tohoto věku cílené vyšetření zaměřené na ledviny součástí prevence ve čtyřletých intervalech.

DIALÝZA BEROUN SLAVÍ LETOS 15 LET OD ZALOŽENÍ, VÍTE, KOLIK PACIENTŮ JSTE ZA DOBU FUNGOVÁNÍ OŠETŘILI? PŘIBÝVÁ DIALYZOVANÝCH PACIENTŮ A OBECNĚ PACIENTŮ S ONEMOCNĚNÍ LEDVIN V ĆR?

Máme k dispozici statistiky, za 15 let fungování berounské Dialýzy jsme ošetřili zhruba 420 pacientů zařazeným do hemodialyzačního programu, ambulancí prošlo více než  1860 pacientů, skrze naše pracoviště došlo 40 pacientů k transplantaci ledviny a více než 50 pacientů využívá naše středisko k takzvané rekreační dialýze.

Obecně pacientů s onemocněním ledvin přibývá s tím, jak populace stárne. Dalším faktorem je rostoucí počet pacientů s již zmiňovanými civilizačními chorobami, které také následně také vedou k onemocnění ledvin.

PROJEKT „DIALÝZA POMÁHÁ“ VÝZNAMNĚ PŘISPĚL POMOCI DIALYZOVANÝM UKRAJINSKÝM UPRCHLÍKŮM. JAK HODNOTÍTE PROJEKT, KTERÝ TRVÁ UŽ TÉMĚŘ 10 MĚSÍCŮ, A TUTO POMOC VY, Z HLEDISKA LÉKAŘE A PRIMÁŘKY DIALÝZY? ZASÁHL PROJEKT NĚJAK ZÁSADNĚ DO CHODU DIALÝZY?

Nezasáhlo nás to nijak významně, přizpůsobili jsme se přílivu pacientů poměrně dobře. Ale byla to pro nás samozřejmě v určitém smyslu výzva.

Je pro nás z pohledu zdravotnického personálu zajímavé vidět srovnání přístupu k dialyzační léčbě u nás a jinde. Obecně se dá říct, že ukrajinští dialyzovaní pacienti jsou mnohem mladší a v celkově mnohem těžším zdravotním stavu, než pacienti čeští.

Velmi důležitý byl a je vzájemný respekt a vědomí toho, že ani pro jednu ze stran to není jednoduchá situace.

Od začátku válečného konfliktu jsme pomohli více než 30 pacientům, aktuálně máme v péči 12 dialyzovaných pacientů z Ukrajiny. Ve spolupráci s neziskovou organizací Důstojný odchod a s Nadací Tipsport je pro ně a jejich rodiny zajištěno v Berouně také ubytování a pomoc s integrací do společnosti. Jsme rádi, že jsme dokázali této ohrožené skupině pacientů zajistit pomoc, která má smysl a některým možná opravdu i zachránila život.

JAKÝM SMĚREM SE VYVÍJÍ DIALYZAČNÍ METODY? JSOU NĚJAKÉ „TRENDY“, KTERÉ PŘISPÍVAJÍ K MODERNIZACI A ZLEPŠOVÁNÍ PÉČE O DIALYZOVANÉ PACIENTY?

Aktuální trend je rozhodně přesun dialyzační péče do domácího prostředí. Nevozit pacienty na dialýzu na středisko, ale přivézt dialýzu k nim domů…

Obecně je dialýza pro pacienty dost limitující – tráví hodně času přejezdy na středisko, kde absolvují 2-3x týdně několikahodinovou dialýzu. Domácí dialýza maximalizuje pohodlí pacienta, přispívá k lepší psychické adaptaci v jeho domácím prostředí. Tento trend nám potvrzuje i spolupráce s berounským Centrem domácí péče, které má každoročně v péči několik takových pacientů. Odborně proškolené zdravotní sestřičky je navštěvují doma a s dialýzou jim pomáhají. Pacienti se díky těmto metodám už nemusí přizpůsobovat dialýze, ale dialýza se přizpůsobí jim.

Děkujeme paní primářce Haně Novotné za rozhovor a přejeme Dialýze Beroun mnoho dalších úspěšných let!

Autor: Zita Hájková

Interní oddělení Strahov – takoví jsme byli

Interní oddělení Strahov – takoví jsme byli. Podívejte se na krátké video, které mapuje jak šel čas na Strahově:

Dovolená s dialýzou na Sicílii

DIALYZAČNÍ KLINIKA MUCARIA

Dovolená s dialýzou na Sicílii
Rádi bychom Vás jménem Dialyzační kliniky MUCARIA na Sicílii, seznámili s iniciativou, určenou pro dialyzované pacienty, kteří by rádi strávili dovolenou v Itálii.
 
Od roku 2016 nabízíme pacientům z celé Evropy kompletní balíčky služeb pro dialyzované pacienty, kteří mají zájem o rekreační dialýzu.

Za dobu fungování klinika poskytla služby více než 2000 pacientům z 32 různých zemí.
 
Dialyzační klinika Mucaria nabízí pacientům:

– 2 dialyzační kliniky s dvou-směnným provozem
– dialyzační léčba zdarma (zdravotní průkaz evropského pojištění)
– pomoc při zařizování zdravotnické dokumentace
– turistické balíčky (dialýza – bydlení – dovoz na dialýzu a zpátky)
– asistence v rodné řeči – od objednávky a během celého pobytu bude mít pacient asistenci v češtině
– turistické služby navíc – pronájem auta nebo zdravotních pomůcek

V případě zájmu kontaktujte:

SILVIA SRAMKOVA
Telefonní číslo a WhatsApp: 0039 334 609 1457


Více informací také naleznete na www.dialisimucaria.it/cz/

Jak poznáte, že máte potíže s ledvinami?

Vyplňte si jednoduchý dotazník a zjistěte, zda patříte do rizikové skupiny:http://www.vysetriledviny.cz

Příznaky chronického onemocnění ledvin, zejména v časných stádiích, jsou často nespecifické, a proto jim pacienti nevěnují příliš pozornost. Zejména v časných stádiích je onemocnění diagnostikováno náhodně, např. v rámci preventivní prohlídky. Pravděpodobnost výskytu chronického onemocnění ledvin zvyšují přítomné rizikové faktory.

NEPODCEŇUJTE PREVENCI! Nechte si zkontrolovat ledviny. Vyšetření nebolí a platí ho zdravotní pojišťovna. Může vám zachránit zdraví i život.

Zdroj: www.vysetriledviny.cz

PF 2023

Pacientů s domácí hemodialýzou přibývá

Roste počet domácích hemodialýz.  V Česku si ji provádí už 80 pacientů

V Česku v posledních letech roste počet pacientů na domácí hemodialýze. Zatímco jich před pěti lety bylo v Česku evidováno 20, v polovině roku 2022 se jejich počet vyšplhal na 80, což je zhruba 1,1 % všech dialyzovaných. Rychlý růst počtu doma hemodialyzovaných pacientů má tři hlavní důvody. Možnost zvolit si den i čas, možnost realizace dialýzy doma, ale především celosvětová novinka v podobě malého přístroje speciálně vyvinutého pro domácí dialýzu.

Více informací přinesla reportáž České televize.

Zdroj informací: lepsipece.cz

Rehabilitační pobyt pro dialyzované a transplantované se zajištěnou dialýzou

Rehabilitační pobyt 3.9. – 10.9.2022 pro dialyzované a transplantované

Chorvatsko – Poreč – hotel Delfin**+ a hotel Plavi***

101 CK Zemek ve spolupráci s Poliklinikou pro dialýzu , hemodialýzu a dialýzu pro turisty – Monfiorenzo 8 v Rovinji pořádá tradiční zájezd do Chorvatska. Garantem pro Polikliniku v Rovinji je MUDr. Lukáš Svoboda, pro zdravotní celodenní dozor sestra Monika Olexová.

Dialýzu s ubytováním buď v níže uvedených hotelích nebo přímo v Rovinji, kde lze zajistit ubytování i v jiných termínech dle Vašeho požadavku bez svozu na kliniku.

Dopravu na dialýzu zajišťuje dle pravidelného rozpisu pořadatel zájezdu 101 CK Zemek a je za příplatek. Léčba je bezplatná – EHIC karta pro EU. Cestovní připojištění spolu se zdravotním nutné.

Přihlášky prosím zasílejte e-mailem na chorvatsko@101ckzemek.cz

Počet účastníků je limitovaný kapacitou dialyzačního ošetření. Pobyt a zejména doprava je vhodná pro plně soběstačné, mobilní pacienty.

ZDROJ: ZDE